İLKOKULLARDA KODLAMA EĞİTİMİNDE İZLENECEK SÜREÇ İÇİN BİR DURUM ÇALIŞMASI; “ROBOTİK DÜNYAYA MERHABA!”

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Kodlama, ilkokul, eğitim

Özet

Kodlamanın temeli sayılan algoritma; bir problemin ya da bir sorunun çözümü için ihtiyaç duyulan tüm işlemlerin mantıksal olarak, sıralı bir şekilde ifade edilmesidir. Kodlama eğitimiyle öğrencilerin; analitik düşünen, hayal kuran, ayrıntıları fark eden, neden sonuç ilişkisi kuran ve algoritmik düşünebilen, tasarım odaklı bireyler olacakları öngörülmektedir. Bu çalışmada, somut işlemler döneminde bulunan ilkokul öğrencilerinin yapılandırılmış bir süreç içerisinde yaşantılarından hareketle bilinenden bilinmeyene ve kolaydan zora doğru bir yol izlenmiştir. Kodlamanın temelini (algoritma) yaparak ve yaşayarak öğrenmeleri ve bu alana ilgi duymalarını sağlamak hedeflenmiştir. Araştırma, durum çalışma desenine göre yürütülen nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-19 eğitim öğretim yılında Samsun ili 19 Mayıs ilçesine bağlı bir ilkokulda öğrenim gören ilkokul 3. ve 4. sınıf düzeyindeki 8 öğrenci (2 kız, 6 erkek) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme, gözlem notları ve video kayıtları kullanılmıştır. Bu veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Öğrencilerin algoritma içeren bir adım atma hareketini oluşturan sürecin aşamalarını ayrıntılı bir şekilde gözlemleyip sırasıyla çözümleyemedikleri görülmüştür.  Alan yazın taramasından hareketle öğrencilere öncelikle somut olarak görüp dokunabileceği ve yaşayıp deneyimleyebileceği bir öğretim süreci tasarlanmış, eğitsel amaçlı oyuncaklar temin edilerek çözüm gerektiren örnek olaylar hazırlanmıştır. Öğrencilere problem durumları verilmiş ve çözüm adımları (algoritma) hazırlamaları istenmiş, çözüm adımları Türkçe arayüzlü idea yazılımı ile kolayca kod diline çevrilmiştir. Çalışma sonunda öğrencilerin; sadece robotik sistem ve teknolojinin değil, hayatımızı kolaylaştıran her sistemin bir algoritma içerdiğini fark ettikleri görülmüştür.

Referanslar

Aytekin, A., Sönmez Çakır, F., Yücel, Y. B. ve Kulaözü, İ. (2018). Geleceğe yön veren kodlama bilimi ve kodlama öğrenmede kullanılabilecek bazı yöntemler. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 5(5), 24-41.

Eryılmaz, S. ve Deniz, G. (2019). Türkiye’de programlama eğitimi ile ilgili yapılan çalışmaların incelenmesi: bir betimsel analiz çalışması. Eğitimde Kuram ve Uygulama Journal of Theory and Practice in Education, 15(4), 319-338.

Göksoy, S. ve Yılmaz, İ. (2018). Bilişim teknolojileri öğretmenleri ve öğrencilerinin robotik ve kodlama dersine ilişkin görüşleri. Düzce Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(1), 178-196.

Sayın, Z. ve Seferoğlu, S. S. (2016). Yeni bir 21. yüzyıl becerisi olarak kodlama eğitimi ve kodlamanın eğitim politikalarına etkisi. AB Aydın. 1-7.

Sırakaya, M. (2018). Kodlama eğitimine yönelik öğrenci görüşleri. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 37(2), 79-90.

Subaşı, M. ve Okumuş, K. (2017). Bir araştırma yöntemi olarak durum çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2), 419-426.

Şen Öner, S. (t.y). Kodlama bilmek, Kâinatın dilini bilmek demek. Dünyayı Kodla! https://www.bilisimdergisi.org.tr/yazarlar/roportajlar/kodlama-bilmek-kainatin-dilini-bilmek-demek.html, 17.01.2024.

Ünsal Serim, E. (2019). Oyunlaştırma yöntemiyle tasarlanan kodlama eğitimi ile öğrencilerin hesaplamalı düşünme becerileri ve kodlamaya ilişkin öz-yeterlilik algılarının incelenmesi. [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi]. Balıkesir Üniversitesi.

İndir

Yayınlanmış

2024-06-30

Nasıl Atıf Yapılır

GÜMÜŞ, F. (2024). İLKOKULLARDA KODLAMA EĞİTİMİNDE İZLENECEK SÜREÇ İÇİN BİR DURUM ÇALIŞMASI; “ROBOTİK DÜNYAYA MERHABA!”. Ulusal Toplum Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2), 54–66. Geliş tarihi gönderen https://ulusalteb.com/index.php/pub/article/view/8

Benzer Makaleler

Bu makale için ayrıca gelişmiş bir benzerlik araması başlat yapabilirsiniz.