SOSYO-EKONOMİK BAKIMDAN DEZAVANTAJLI DURUMDA OLAN ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Sosyo-Ekonomik, Dezavantajlı Durumdaki Öğrenciler, Başarı

Özet

Bu araştırmanın amacı 2023-2024 eğitim öğretim yılında Tokat ili, Turhal İlçesinde Ortaokul ve Lisede sosyo-ekonomik düzeyi düşük öğrencilerin başarılarını etkileyen faktörlerin öğrenci, veli ve öğretmen görüşlerine göre incelenmesidir. Nitel araştırma yaklaşımı doğrultusunda tasarlanan bu araştırmada olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ortaokul ve lisede okuyan 18 öğrenci, bu öğrencilerin öğretmen ve velileri oluşturmaktadır. Okullarda öğretmenleri belirlemek için nitel araştırma geleneğine uygun amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemine uygun olarak eğitim çalışanlarından örneklem seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme formu aracılığı ile toplanan veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırmada başarılı öğrencilerin başarı nedenlerinin ailenin desteği, aileyi mutlu etme isteği, çevresinde okuyanların yaşantıları, olumsuz yaşam öyküleri, meslek sahibi olma isteği, öğretmenlerinin desteği, kendine güven, evdeki huzur, hayaller, hedefler, öğretmenlerin desteği, hırs, büyüklerle yapılan sohbetler, kitap okuma, kendine güven, azim, anne gibi motivasyon kaynakları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca araştırmada öğretmenin başarılı öğrenciye katkıları rehberlik yapma, motivasyonu artırma, kaynak kitap temini, derste ilgilenme, konuşma, düzenli, planlı çalışma alışkanlığı kazandırma, ders dışında ilgilenme, bireysel çalışma, kitap okumalarını sağlama, olumlu davranışları pekiştirme, problemlerini paylaşma, okul ortamında sevildiğini hissettirme, eğlenceli eğitim ortamı oluşturma hak ettiği değeri verme, öğretmen veli ilişkisinden yararlanma olduğu belirlenmiştir. Bunun yanında araştırmada öğrencinin anne, baba veya her ikisinin yoksunluğunda onunla ilgilenen, eğitim açısından destekleyici bir tutum içinde bulunan en az bir kişi olması gerektiği, uygun ders çalışma ortamının sağlanması, kitap okuma alışkanlığının verilmesi, sevildiğini hissettirerek ilgilenilmesi gerektiği katılımcı görüşlerinden yola çıkılarak belirlenmiştir.

Referanslar

Balcı, A. (2005). Sosyal bilimlerde araştırma (5. Baskı). Ankara: Pegem A.

Burns, C.P., ROE B.D. ve ROSS E.P. (1992). Teaching Reading in Today’s Elementary Scchools. Boston Houghton Mifflin Company.

Çelenk, S. (2001), Okul dışı etkilerin ilkokuma yazma öğretiminde okuduğunu anlama başarısına katkısı. A.İ.B.Ü. Yayımlanmamış (Yayın Kurulu Kararı Alınmış) Araştırma.

Demirel, Ö. (2002). Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Englund, M. M., Luckner, A. E., Whaley, G. J. L. & Egeland, B. (2004). Children’s achievement in early elementary school: longitudinal.

Gordon, T. (1993). Etkili Öğretmenlik Eğitimi. (Çev: Emel Aksay ve Birsen Özkan.) İstanbul: YA-PA Yayınları.

Günce, G. (1983). Çocuk Suçluluğu ve Aile. Çocuk Suçluluğu ve Çocuk Mahkemeleri Sempozyumu Bildirileri. Ankara Üniversitesi Yayınları.

Satır, S. (1996). Özel Tevfik Fikret Lisesi Öğrencilerinin Akademik Başarılarıyla İlgili Anne-Baba Davranışları ve Akademik Başarıyı Artırmaya Yönelik Anne-Baba Eğitim Gereksinmelerinin Belirlenmesi. A.Ü Sos. Bilm. Enst. Yayınlanmamış. Yüksek Lisans Tezi.

Şimşek, H. ve Tanaydın, D. (2001). Öğretmen veli Katılımı: Öğretmen,-Veli-Psikolojik Danışma üçgeni, İlköğretim Online 1(1), [Web üzerinde] http://ilköğretimonline.org.tr/vol1say1.

Yıldırım, A., Şimşek, H. (2008). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.

İndir

Yayınlanmış

2024-02-29

Nasıl Atıf Yapılır

MANAV, Özgür, GÖÇER, V., TAŞÇI, E., & ÇİTIRKI, O. (2024). SOSYO-EKONOMİK BAKIMDAN DEZAVANTAJLI DURUMDA OLAN ÖĞRENCİLERİN BAŞARILARINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Ulusal Toplum Ve Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(2), 14–33. Geliş tarihi gönderen https://ulusalteb.com/index.php/pub/article/view/7