YÖNETİCİLERİN MESLEKİ DOYUM VE İŞ PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİ
Anahtar Kelimeler:
Mesleki doyum, iş performansı, yöneticiÖzet
Yapılan araştırmada okul yöneticilerinin mesleki doyum ve iş performansı arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Belirtilen amaçlar doğrultusunda araştırmada nicel araştırma yaklaşımları arasında yer alan korelasyonel araştırma araştırma modeli olarak tercih edilmiştir. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 yılında devlet okullarında görev yapan okul yöneticileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise evrende yer alan çalışanlar arasından olasılığa dayalı örneklem türlerinden olan “Basit Seçkisiz Örnekleme” yöntemi ile belirlenmiş 285 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Bu araştırmada veri toplamak için üç veri toplama aracından yararlanılmıştır. Veri toplama araçlarının ilki okul yöneticilerinin demografik özelliklerini tespit etmek için hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu”; ikincisi okul yöneticilerinin mesleki doyumlarının düzeyini belirlemek için “Mesleki Doyum Ölçeği”, üçüncüsü okul yöneticilerinin iş performanslarını belirlemek için “İş Performansı Ölçeği” şeklindedir. Araştırmada veri toplama araçları ile toplanan veriler, SPSS 25 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Veri analizinde araştırma verilerinin normal dağılım sergilediği belirlendiğinden, parametrik testlerle analiz yapılmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin mesleki doyumları ve iş performansı algıları arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna erişilmiştir. Erişilen bu sonuca göre okul yöneticileri mesleki doyumları arttıkça iş performansları da paralel bir şekilde pozitif yönlü artmakta olduğunu göstermektedir.
Referanslar
Akçamete, G., Kaner. S., ve Sucuoğlu, B. (2001). Öğretmenlerde tükenmişlik iş doyumu ve kişilik. Ankara: Nobel Yayınları.
Akkoç, İ., Çalışkan, A. ve Turunç, Ö. (2012). Örgütlerde gelişim kültürü ve algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve iş performansına etkisi: Güvenin aracılık rolü. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 105-135.
Anitha, J. (2014). Determinants of employee engagement and their impact on employee performance. International Journal of Productivity and Performance Management, 63(3), 308-323.
Arslan, I. (2018). Sağlık çalışanlarında iş yaşam kalitesinin iş performansı üzerine etkisinde örgütsel desteğin aracılık rolü. Doktora tezi, İstanbul Okan Üniversitesi, İstanbul.
Bingöl, D. (2004). İnsan kaynakları yönetimi. Denizli: Arıkan Basım Yayım Dağıtım.
Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş., ve Demirel, F. (2020). Eğitimde bilimsel araştırma yöntemleri (28. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
Cook, A.L. (2008). Job satisfaction and job performance: Is the relationsip spurious? Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Texas A & M University, ABD.
Eren, E. (2007). Örgütsel davranış ve yönetim psikolojisi. Beta Yayınları.
Erkoç, İ. Ç. (2015). Algılanan örgütsel destek ve iş performansı arasındaki ilişkide öz yeterlilik faktörünün düzenleyici rolü: Bankacılık sektöründe bir araştırma. Yüksek lisans tezi, İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.
Ertuğrul, O. (2018). İnsan kaynakları uygulamalarının tükenmişlik sendromu üzerindeki etkisinde örgüt ikliminin düzenleyici rolüne yönelik bir araştırma. Yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
Gökçe, T. (2006). İletişim bilimi, insan ilişkileri anatomisi. Ankara: Siyasal Kitapevi.
Gürbüz, S. ve Şahin, F. (2017). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin.
Ivancevich, J.M., Konopaske, R.M., & Michael, T. (2014). Organizational behavior and management. New York: McGraw-Hill Education.
Karabulut, D. C. (2019). Müzik öğretmenlerinin mesleki doyumları ile mesleki tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Atatürk Üniversitesi, Erzurum.
Karakahraman, Y. (2021). Sosyal medya bağımlılığının iş performansı ve iş-aile çatışmasına etkisinde iş tatmininin aracılık rolünün belirlenmesi. Yüksek lisans tezi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi, Gaziantep.
Karcıoğlu, F. ve Aykanat, Z. (2012). Örgüt iklimi ve örgütsel iletişim: Ardahan Üniversitesi ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi arasında karşılaştırmalı bir inceleme. International Journal Of Socialscience, 5(7), 421-436.
Keser Özmantar, Z. (2018). Örnekleme yöntemleri ve örneklem süreci. K.Beycioğlu, N.Özer, Y.Kondakçı (Ed.), Eğitim yönetiminde araştırma (88-110) içinde. Ankara: Pegem Akademi.
Koruklu, N., Feyzioğlu, B., Kiremit, H. Ö. ve Kaldırım, E. (2013). Öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(25), 119-137.
Kuzgun, Y., Aydemir Sevim, S. ve Hamamcı, Z. (1999). Mesleki doyum ölçeğinin geliştirilmesi. Turkish Psychological Counseling and Guidance Journal, 2(11), 14-18.
Metin, H. (2011). Empatik iletişim ve yönetişim. Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 11(32), 177-203.
Öcel, H. (2013). Örgüt kimliğinin gücü, algılanan örgütsel prestij ve kişi-örgüt uyumu ile bağlamsal performans arasındaki ilişkiler: Örgütsel bağlılığın aracı rolü. Türk Psikoloji Dergisi, 28(71), 37-53.
Öztürk, A. ve Deniz, M. E. (2008). Okul öncesi öğretmenlerinin duygusal zekâ yetenekleri iş doyumları ve tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. İlköğretim Online, 7(3), 578-599.
Pandey, J. (2018). Factors affecting job performance: An integrative review of literature. Management Research Review, 42(2), 263-289.
Şahin, H. ve Dursun, A. (2009). Okul öncesi öğretmenlerinin iş doyumları: Burdur örneği. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 160-179.
Şen, B. (2011). Okul öncesi öğretmenlerinin mesleki doyumları ve hizmet içi eğitim ihtiyaçları üzerine bir araştırma (Uşak ili örneği). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
Telef, B. B. (2011). Öğretmenlerin öz-yeterlikleri, iş doyumları, yaşam doyumları ve tükenmişliklerinin incelenmesi. İlköğretim Online, 10(1), 91-108.
Tutar, H. ve Altınöz, M. (2010). Örgütsel iklimin işgören performansı üzerine etkisi: ostim imalat işletmeleri çalışanları üzerine bir araştırma. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 65(2), 196-218.
Üzümcü, B. ve Müezzin, E. E. (2018). Öğretmenlerin bilişsel esneklik ve mesleki doyum düzeyinin incelenmesi. Sakarya University Journal of Education, 8(1), 8-25.
Yeşilyaprak B. (2006). Eğitimde rehberlik hizmetleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
Yusuf, R. M., Hamid, N., Eliyana, A., Bahri, S. ve Sudarisman, A. (2012). The antecedents of employee’s performance: Case study of Nickel Mining’s company, Indonesia. Journal of Business and Management, 2(2), 22-28.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2024 Mevlüt DEMİRHAN, Erkan AK, Enver SANCER, Erhan BUĞU, Nihat BAĞ, Mehmet Emin ÖNCÜ

Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.